Sisäilmatutkimukset

Sisäilmatutkimuksella selvitetään rakennuksen sisäilman laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus suoritetaan yleensä käyttäjien tai asukkaan tekemien havaintojen johdosta. Tällaisia havaintoja voivat olla epämiellyttävät hajut, hengitystieoireet, päänsärky tai muu terveyteen liittyviä ongelma. Sisäilmatutkimuksen tavoitteena on tunnistaa mahdolliset sisäilmaan vaikuttavat ongelmat ja tarjota ratkaisuja niiden korjaamiseksi. Sisäilmatutkimuksessa ei tutkita kaikkien rakenteiden kuntoa, vaan selvitetään sisäilmaongelman syy. Tarvittaessa sisäilmatutkimus voidaan laajentaa kosteus- ja sisäilmatekniseksi kuntotutkimukseksi jolloin saadaan kuva koko rakennuksen kaikien rakenteiden kunnosta.

Sisäilmatutkimuksen vaiheet:

  1. Esiselvitys: Tutkimus alkaa yleensä esiselvityksellä, jossa kerätään tietoa rakennuksen historiasta, käyttäjien oireista ja aiemmista ongelmista. Tämä vaihe voi sisältää haastatteluja, tarkastuksia ja olemassa olevien dokumenttien, kuten piirustusten ja aiempien tutkimusraporttien, tarkastelua. Tarvittaessa esiselvityksen perusteella tehdään tutkimussuunnitelma
  2. Rakenteiden ja järjestelmien tarkastus, olosuhdeseuranta: Tämän vaiheen aikana tutkitaan rakennuksen rakenteet ja järjestelmät, kuten ilmanvaihto, lämmitys ja vedenpoistojärjestelmät, jotta voidaan tunnistaa mahdolliset kosteusvauriot, epäpuhtaudet tai muut ongelmat esiselvityksessä havaittujen riskitekijöiden perusteella. Tarvittaessa voidaan tehdä rakenneavauksia ja rakennekosteusmittauksia.
  3. Näytteenotto: Sisäilmatutkimuksessa voidaan ottaa erilaisia näytteitä pääosin pinnoilta tai rakennusmateriaaleista. Näytteistä selvitetään mahdolliset epäpuhtaudet kuten mikrobit, haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) tai muut kemialliset haitalliset altisteet.
  4. Mittaukset: Sisäilman laadun mittaaminen sisältää useita erilaisia mittauksia, kuten lämpötilan, kosteuden, hiilidioksidipitoisuuden, ilmanvaihdon tehokkuuden ja tarvittaessa muiden ilmanlaatuun vaikuttavien tekijöiden mittauksia. Tämä toteutetaan yleensä vähintään 14 vuorokautta kestävänä jatkuvana mittauksena.

Raportointi ja suositukset: Kun kaikki tiedot on kerätty ja analysoitu, tulokset kootaan raporttiin. Raportti sisältää yksityiskohtaisen selvityksen sisäilman laadusta, mahdollisista ongelmista ja niiden syistä sekä suositukset korjaavista toimenpiteistä.