Kosteudenhallinnan koordinointi rakennushankkeessa

Kosteudenhallinta kaikissa rakennushankkeen vaiheissa

Tarjoamme kosteudenhallintapalveluja asiakkaan tarpeiden mukaisesti, alkaen hankesuunnittelusta aina urakan kilpailutukseen, toteutukseen ja rakennuksen käyttöönottoon saakka. Toteutamme kosteudenhallintakoordinaattorin palvelut kaikissa uudis- ja korjausrakennushankkeissa Kuivaketju10- tai vastaavan toimintamallin mukaisesti.

Ohjausta ja valvontaa

Kosteudenhallintakoordinaattori kannattaa ottaa mukaan rakennushankkeeseen jo alkuvaiheessa, jotta koordinaattorilla on todelliset edellytykset vaikuttaa suunnitteluratkaisuihin ja hankeaikatauluun. Rakennuksen kosteustekninen toimivuus varmistetaan ennakoimalla kosteusriskit ja ratkomalla ne järjestelmällisesti suunnittelun ja rakentamisen aikana. Suunnittelijoiden tulee osoittaa tilaajalle ja kosteudenhallintakoordinaattorille, että he ovat huomioineet hankkeessa tunnistetut kosteusriskit ja löytäneet ratkaisut niiden hallintaan.

Kuivaketju10

Kuivaketju10 on rakennusvalvontojen laajasti hyväksymä toimintamalli, joka kattaa koko rakennusprosessin ja tarjoaa konkreettiset menettelytavat kosteudenhallintaan kaikille hankkeen osapuolille. Keskeisenä Kuivaketju10-toimintamallin tausta-ajatuksena on, että kymmenen keskeisimmän kosteusriskin onnistuneella hallinnalla ehkäistään yli 80 % kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista. Kosteudenhallintakoordinaattori on keskeisessä roolissa Kuivaketju10 onnistumisessa. Hänen tehtävänään on varmistaa, että jokainen hankkeen kosteusriski tunnistetaan ja torjutaan asianmukaisesti.

Lainsäädäntö ja määräykset

Kosteudenhallintakoordinaattorin vaatimus perustuu Ympäristöministeriön asetukseen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta. Rakennusluvan alaisissa hankkeissa tulee nimetä kosteudenhallinnan valvonnasta vastaava henkilö. Tämä vaatimus koskee uudisrakentamista, laajennuksia, kerrosalan lisäämistä sekä korjaus- ja muutostöitä, kuten myös rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksia.

Käytännön tehtävät

Kosteudenhallintakoordinaattori osallistuu rakennushankkeen suunnittelu- ja työmaakokouksiin, varmistaa kosteusriskikartoituksen riittävyyden ja todentamisohjeet sekä urakoitsijoiden kosteudenhallintasuunnitelmat. Lisäksi koordinaattori tukee ja valvoo kosteudenhallinnan toteutumista työmaalla, ottaen huomioon rakennusvaiheet ja sääolosuhteet tuottaen koko hankkeen ajalta dokumentaatiota onnistumisesta.

Ammattitaito ja kokemus

Kosteudenhallintakoordinaattorimme huolehtivat kokemuksella ja ammattitaidolla kosteusriskien hallinnasta koko rakennusprosessin ajan, aina suunnittelusta rakennuksen käyttöönottoon. Koordinaattorimme ovat FISE-pätevöityneitä ja kaikilla heillä on useiden vuosien kokemus rakennusalan vaativista asiantuntijatehtävistä. Lopputuloksena on terve ja pitkäikäinen rakennus myös muuttuvassa ilmastossa, jossa rakenteiden vikasietoisuus ja oikein valitut kosteusturvalliset ratkaisut korostuvat entisestään.

Palvelumme sisältävät muun muassa:

  • Kosteudenhallintaselvitykset rakennuslupavaiheessa
  • Suunnitelmien tarkastaminen kosteudenhallinnan näkökulmasta
  • Kosteudenhallinnan vaatimusten kuvaaminen urakan kilpailutusasiakirjoihin
  • Hankkeen osapuolten perehdyttäminen kosteudenhallinnan periaatteisiin
  • Urakoitsijan kosteudenhallintasuunnitelman tarkastaminen
  • Työmaan kosteudenhallinnan ohjaaminen, valvonta ja raportointi
  • Rakenteiden kosteusmittausten varmistaminen ja seuranta
  • Huoltokirjaosuuden laatiminen käyttöönottoa varten
  • Yhteenvetoraportin/sisäilmakoosteen laadinta kosteudenhallinnan onnistumisesta