Nyt kuitunäytteistä voidaan jälleen havaita kuituongelmia

Nyt kuitunäytteistä voidaan jälleen havaita kuituongelmia

1.6.2024 Yleinen 0

Valvira on päivittänyt 3.5.2024 Asumisterveysasetuksen soveltamisohjetta koskien teollisia mineraalikuituja. Päivitetyn ohjeen mukaan tilasta otetuista kolmesta tai useammasta näytteestä ei enää lasketa keskiarvoa, kun tulosta verrataan toimenpiderajaan.

Aiemmin yhdestä tilasta otettujen kolmen tai useamman näytteen keskiarvojen laskeminen ja vertaaminen toimenpiderajaan vaikeutti kuituongelmien havaitsemista. Keskiarvojen käytössä yksittäiset korkeat kuitupitoisuudet saattoivat jäädä huomaamatta muiden näytteiden alhaisempien tulosten joukossa.

Vesa Koskisen (Sirate Group Oy) Sisäilmastoseminaarissa esittämien tutkimustulosten perusteella Valvira pyysi Sirate Group Oy:ltä virallista muutosehdotusta Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen muuttamiseksi teollisten mineraalikuitujen osalta. Tutkimustulosten perusteella voitiin osoittaa, että 2020-2021 tehdyn edellisen soveltamisohjeen päivityksen myötä kuituepäilykohteista otettujen toimenpiderajan ylitysten määrä laski 20 %:sta 13 %:iin, vaikka yksittäisten toimenpiderajan ylittävien näytteiden osuus kaikista näytteistä säilyi muuttumattomana.
Keskiarvojen käyttö tuloksena sekä mittausepävarmuuden huomioiminen soveltamisohjeen mukaisesti, on osoitettu vähentäneen merkittävästi toimenpiderajan ylitysten määrää. Tutkimus on tehty Sirate Group Oy:n ja Työsuojelurahaston rahoittamassa #Rakennusterveystietokanta-hankkeessa.

Valviran asiantuntijoiden arvion jälkeen soveltamisohjeesta poistettiin lause, joka vaati keskiarvojen ilmoittamista ja vertaamista toimenpiderajaan mittausepävarmuuden huomioon ottaen.

Muutos ei kuitenkaan tee kuitunäytteistä vielä täysin luotettavia. Asiantuntevien näytteenottajien tulee edelleen huomioida näytteenottomenetelmän heikkoudet ja mittausepävarmuudet.
Yksittäisten näytteiden perusteella ei pitäisi arvioida koko rakennuksen kuituongelmaa. Kuituongelman arvioinnissa on tärkeää löytää ja tunnistaa mahdolliset kuitulähteet, erityisesti ilmanvaihtojärjestelmästä.

Menetelmässä on yhä monia ongelmia, ja parempien menetelmien kehitystyö on käynnissä. Uusien menetelmien arviointi ja käyttöönotto sekä ohjeistusten laajemmat päivitykset tulee tehdä huolellisesti ja yhteistyössä. Terveydensuojelulain päivitys tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden.