Rakennusten alustatilojen kuntotarkastus

Rakennusten alustatilojen kuntotarkastus on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa, sillä alustatilojen ongelmat voivat vaikuttaa merkittävästi rakennuksen kuntoon ja sisäilman laatuun. Tyypillisimpiä alustatilojen ongelmia ovat kosteus, joka voi olla peräisin maaperästä, vuotavista putkista tai huonosti eristetyistä rakenteista. Alustatilan riittävä tuulettuminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta rakenteet pääsevät kuivumaan.

Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa alustatilaan on usein jätetty rakennusjätteitä, kuten muottilaudoitusta, joka ajan myötä kostuessaan alkaa homehtua. Tyypillisesti ilma kulkeutuu alustatilasta asuntoon epätiiviyskohtien kautta paine-erojen vaikutuksesta, mikä voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja epäpuhtauksien leviämistä asuintiloihin. Säännöllisillä kuntotarkastuksilla ja tarvittavilla toimenpiteillä voidaan estää rakenteiden vaurioituminen ja sisäilmahaittojen syntyminen.commodo nibh ligula, nec consequat mauris condimentum in.

Kuntotarkastuksen vaiheet

Alustatilan kuntotarkastuksessa asiantuntija tutustuu ensin saatavilla olevaan lähtötietoaineistoon. Tarkastus kattaa alustatilan niiltä osin kuin sinne on pääsy, ja tarvittaessa asiantuntija ohjeistaa kulkureitin järjestämisessä.

Alustatilan olosuhteet

Lämpötila ja kosteus mitataan ja arvioidaan.

Tuulettuminen

Arvioidaan alustatilan ilmanvaihto ja sen riittävyys.

Maapohjan tila

Tarkastetaan maapohjan kerrokset, kaadot ja mahdollinen lammikoituminen.

Rakenteiden kunto

Arvioidaan perustusten, sokkelirakenteiden, eristeiden ja alapohjan kunto alustatilasta käsin.

Maapohjan tila

Arvioidaan alustatilan ja asunnon välinen tiiviys, joka voidaan selvittää tarkemmin erillisellä merkkiainetutkimuksella.

Putkistot

Tarkastetaan putkistojen kannatuksen toteutus, putkistojen notkahdukset ja mahdolliset vuodot.

Sokkelin kunto

Ulkopuolelta tarkastetaan sokkelin kunto, täyttömaan korkeus, laatu ja kallistukset sekä sade- ja hulevesien ohjaus.

Raportointi ja Toimenpidesuositukset

Kuntotarkastuksen jälkeen laaditaan valokuvallinen kirjallinen raportti, jossa esitetään tehdyt havainnot ja toimenpidesuositukset kiireellisyysjärjestyksessä. Raportti auttaa asiakkaita ymmärtämään alustatilan kunnon ja mahdolliset riskit, sekä tarjoaa konkreettisia suosituksia tarvittavista toimenpiteistä.