Näytteenotto- ja mittauspalvelut

Otamme mm. seuraavia sisäilman laatuun ja rakennusterveyteen liittyviä näytteitä sisäilmasta ja rakenteista:

1. Ilmanäytteet

  • Mikrobinäytteet: Ilmanäytteistä analysoidaan ilmassa esiintyvien mikrobien, kuten homeitiöiden ja bakteerien määrää. Tämä auttaa selvittämään, onko rakennuksessa merkkejä kosteusvaurioista tai huonosta ilmanvaihdosta.
  • VOC-yhdisteet (Haihtuvat orgaaniset yhdisteet): Ilmanäytteistä tutkitaan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat olla peräisin rakennusmateriaaleista, huonekaluista tai esimerkiksi puhdistusaineista. Korkeat VOC-pitoisuudet voivat heikentää sisäilman laatua.
  • Hiukkasnäytteet (PM): Näillä tutkitaan sisäilmassa olevia pienhiukkasia, kuten pölyä, siitepölyä ja liikenteen tai rakennuksen ulkopuolelta tulevia epäpuhtauksia.

2. Pintanäytteet

  • Teippinäytteet: Pintojen päältä otettavat teippinäytteet analysoidaan mineraalivillakuitujen laskeumaa tutkittaessa. Lisäksi teippinäytteillä voidaan tarvittaessa selvittää pinnan pölykertymän määrää
  • Pyyhintänäytteet: Pyyhintänäytteillä kerätään pinnoilla olevaa pölyä josta analysoidaan sen koostumus. Näytteitä voidaan ottaa esim. ilmanvaihtokanavista tai huonepinnoilta.

3. Materiaalinäytteet

  • Rakennusmateriaalinäytteet: Jos epäillään, että rakennusmateriaalit sisältävät mikrobeja tai ovat vaurioituneet kosteuden vaikutuksesta, voidaan materiaalista ottaa näytteitä analysoitavaksi laboratoriossa. Näillä voidaan todentaa kosteusvauriot ja mahdolliset homekasvustot tai mahdolliset materiaalin VOC – päästöt.
  • Asbesti- ja haitta-ainenäytteet: Rakenteista otetaan esim. näytteitä silloin, kun on epäily, että vanhoissa materiaaleissa saattaa olla haitta-aineita.

4. Kosteusmittaukset

  • Pintakosteusmittaus: Pintakosteusmittaus on menetelmä, jolla mitataan rakenteiden, kuten seinien, lattioiden tai kattojen pinnalla olevaa kosteutta. Se on nopea ja ei-tuhoava tapa arvioida kosteusvaurion riskiä tai tutkia mahdollisia kosteusongelmia rakennuksessa. Pintakosteusmittauksella voidaan selvittää, onko rakenteissa epänormaalia kosteutta, mikä voi johtua esimerkiksi vesivuodosta, puutteellisesta vedeneristyksestä tai ilmanvaihdosta.
  • Rakennekosteusmittaukset: Rakennekosteusmittaukset ovat tarkempia ja syvemmälle rakenteisiin meneviä mittauksia. Niillä pyritään selvittämään rakenteisiin kertynyt kosteus, joka voi aiheuttaa vakavia vaurioita, kuten homekasvustoa tai materiaalin heikkenemistä. Rakennekosteusmittaus tehdään yleensä tilanteissa, joissa epäillään kosteuden päässeen syvemmälle rakenteisiin tai kun pintakosteusmittaus ei anna riittävää tietoa rakenteen tilasta.

5. Radonmittaus

  • Radonmittauspurkit: Radon on radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä maaperästä tulevana vuotona. Radonmittauksessa käytetään mittauspurkkeja, jotka jätetään asuntoon yleensä vähintään kahden kuukauden ajaksi, jotta saadaan tarkka kuva radonpitoisuudesta.

6. Formaldehydinäytteet

  • Formaldehydiä voi vapautua rakennusmateriaaleista ja huonekaluista, ja se voi aiheuttaa terveyshaittoja. Formaldehydinäytteet otetaan erityisesti kohteissa, joissa epäillään materiaalien päästöjä.

Tarjoamme myös muita näytteenotto- ja mittauspalveluita, kysy lisää!