Rakenteiden tiiveys- ja ilmavuototutkimukset

Tiiveysmittauksella voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, lisätä asumismukavuutta, suojata rakenteita ja nostaa kiinteistön arvoa. Tiiveysmittaus on tärkeä laadunvarmistusmenetelmä, jolla varmistetaan rakennuksen energiatehokkuus ja rakenteiden kosteustekninen toimivuus. Jos rakennuksessa on ilmavuotoja, sisäilman kosteus kulkeutuu rakenteisiin ja voi tiivistyä sinne aiheuttaen kosteusvaurioita. Lisäksi ilmavuodot lisäävät lämmitystarvetta ja energiankulutusta. Ilmavuotojen estämisellä voidaan vähentää rakennuksen lämmitysenergian kulutusta jopa 50 %.

Hallitsemattomat ilmavuodot rakenteisiin on estettävä, jotta vältetään kosteus- ja homevaurioriskit. Kylmän ulkoilman pääsy sisätiloihin aiheuttaa taas vedon tunnetta, mutta hyvä ilmanpitävyys parantaa sisäilman laatua ja asumisviihtyvyyttä vähentämällä vetoa ja ehkäisemällä homeiden, epäpuhtauksien ja hajujen kulkeutumisen sisäilmaan.

Ilmavuodot voivat myös aiheuttaa hajuhaittoja. Esimerkiksi kerros- ja rivitaloissa ilmavuodot voivat johtaa siihen, että ruoan- tai tupakanhajut kulkeutuvat asunnosta toiseen. Tiivis rakentaminen auttaa myös estämään radonin pääsyn sisäilmaan.